-
Telefon:
-
Mail:
- Teklif Al
Simülasyon, gerçek bir sistemin modelini tasarlama süreci ve sistemin davranışını anlamak amacı ile geliştirilen bir model üzerinde denemeler yapmaktır. Teorik ya da gerçek fiziksel bir sisteme ait neden-sonuç ilişkilerinin bir bilgisayar modeline yansıtılmasıyla, değişik koşullar altında gerçek sisteme ait davranışların bilgisayar modelinde izlenmesini sağlayan bir modelleme tekniğidir.
Simülasyon neden önemlidir?
Simülasyon, genelde mevcut olmayan veya pahalı ve zor gerçekleştirilebilecek sistemlerin denenmesine imkan sağlar. Bilgisayar ortamında sistem gerçekleştirilir ve tasarım sırasında gözden kaçan teorik hatalar, uygulama sırasında meydana gelebilecek ve uygulama çalışmadan görülemeyecek hataların bir çoğu gözlemlenip düzeltilebilir.
Sık Kullanılan Simülasyon Programları
MATLAB-Simulink: Mühendislik için vazgeçilmez bir programdır. Matris tabanlı çalışır. Teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır. Mühendislik problemlerinde her türlü hesabı ve görsellemeyi yapabilecek düzeydedir. Mühendislerin öğrenmesi gereken programların başında gelir.
SOLIDWORKS: Teknik resim programıdır. Ancak bunun yanında gelişmiş simülasyon seçenekleri de mevcuttur. Çizilen bir malzemeye hareket verilebilir, madde özelliklerini tanımlanıp kuvvet-basınç testleri yapılabilir.
Proteus: Elektronik devre çizim ve simülasyon programıdır. Elektronik elemanların çalışması gözlemlenebilir. Desteklenen mikrodenetleyicilere kod atılıp programın simülasyonu dahi yapılabilir.
Multisim: Proteus benzeri bir programdır. Çok geniş komponent kütüphaneleri vardır. Proteustan en önemli farkı filtre gibi bazı temel devreleri otomatik oluşturabilmesidir.
Scilab: Çok gelişmiş araçlara sahip her türlü hesaplamayı ve simülasyonu yapabileceğimiz bir yazılımdır. Ücretsiz ve Open-Source olması en önemli özelliğidir.
ANYSYS: Isı ve akış problemlerini çözümleyebilen ve simule edebilen önemli bir programdır.
Bu makale ATOM
MEKATRONİK web sayfası üzerinden yayınlanmıştır. Daha fazla makale
için web sayfamızı takip edebilirsiniz.